De Coelhorsterkade

 
De Coelhorsterkade is een dijkje dat dwars op de rechterdijk van de Eem staat. Het loopt van iets zuidelijk van Grebbeliniebunker 9 naar het noordwesten, tot de Droevendalsesteeg. Het is onderdeel van de Grebbelinie, en moest ervoor zorgen dat het water zuidelijk van het dijkje niet te snel wegliep naar het IJsselmeer. Omdat de dijk als het zaakje ge´nundeerd was boven water zou blijven, is in 1939 op de dijk een tankversperring aangebracht. Die is er nog steeds. De Coelhorsterkade is verboden terrein: natuurgebied. Hieronder volgen we de kade vanaf de Eemdijk naar de Droevendalsesteeg.


Tussen de dijk van de Eem en de Coelhorsterkade ligt een als tankgracht gegraven sloot. De Doelhorsterkade zelf is een vrij onopvallende verhoging.
Een kaarsrechte dijk met links en rechts de weiden van Hoogland West.
Tweehonderdtien meter na het begin van de dijk struikel je haast over een tankversperring. De twee betonnen staken midden op de dijk zijn weggehaald.
Mooi?
Natuurmonumenten is de eigenaar, dus de natuur doet zijn best. Deze Gele trilzwam (Tremella mesenterica) is volgens de Nederlandse Mycologische Vereniging de eerste die in het Eemgebied is waargenomen.
We naderen de Droevendalsesteeg.
Langs de dijk is een fraai moeraslandje.
Het einde van de dijk.
terug